miercuri, 16 ianuarie 2013

Un roman de exceptie "Viata lui Kostas Venetis"


A fost de ajuns un pasaj pe blog-ul Printesei urbane si am stiut ca trebuie sa citesc romanul asta, emana pasiune, forta, zbatere, substanta, mister, energie si putere, elemente care m-au insotit dealtfel de-a lungul intregului roman.

Mi-a imprimat un amalgam de trairi, de la fascinatie si extaz pana la oripilare.

Personajul principal este croit atat de stramb, are o fire atat de schimonosita, este atat de malefic incat speri cumva sa gasesti intre paginile cartii macar o fraza care sa-ti demonstreze ca este totusi uman, ca exista speranta si pentru el. Din pacate nu doar ca nu exista semn de redresare, insa pare ca tot ce atinge strica si distruge.

M-au impresionat descrierile geniale ale autorului, a zugravit extrem de viu personaje si locuri, a reusit sa redea pana si senzatii olfactive. Nu in ultimul rand mi-am imbogatit vocabularul cu noi cuvinte, caci paginile  abunda de arhaisme si regionalisme.

Romanul este asemenea cercului ce se invarte inainte si inapoi, este deopotriva intunecat si decadent dar abunda si de spiritualitate si sacru.  Ideea centrala a povestii se bazeaza pe faptul ca Dumnezeu a creat binele si raul, pentru ca prin unul sa poti avea masura celuilalt. Pasajele urmatoare exemplifica din plin cele de mai sus:    

“Dumnezeu ne alcătuieşte pe unii drepţi, iar pe alţii strâmbi şi schimonosiţi. dar cum ar ieşi la lumină dreptatea dacă n-ar exista nedreptatea şi cum s-ar putea recunoaşte cele frumoase altminteri decât prin felul în care se deosebesc de cele schimonosite?”

“Crima, ca şi sfinţenia, poate să ducă la mântuire, căci cine îşi pune în joc sufletul pentru alţii îl câştigă, iar cel ce vrea să-şi păstreze sufletul pentru sine îl pierde”

“Viata fiecarui om e o mare taina”

“Fiecare din noi purcede din spirit si se intoarce in spirit”

Cu siguranta anumite pasaje si idei ma vor insoti multa vreme de acum inainte, iar urmatorul chiar mi s-a lipit de suflet:

“După ce carnea putrezeşte în adâncul pământului, iar sufletul se reîntrupează în alt corp rămâne povestea”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu